Feikkitili Instagramissa.

Seuraajani ovatkin päässeet myötäelämään viimeisinpää arvontaani seurannutta feikkitili jupakkaa. Tästä on tullut niin paljon kyselyitä, että ajattelin avata asiaa blogikirjoituksella ja ehkä näin joku toinen voi saada tilanteesta paremmin kiinni jos se sattuu omalle kohdalle.

Ajattelin aloittaa arvonnan Instagramissa ja ostaa sille hieman näkyvyyttä. Edelliset arvontani ovat olleet joko niin Facebookissa kuin Instagramissa tai pelkästään Facebookissa. Näin ollen ainoastaan Instagramissa oleva arvonta oli ensimmäinen laatuaan.

Julkaisin mainoksen Instagramissa ja samana iltana aloin saamaan yhteydenottoja, että seuraajani saavat seuraamispyyntöjä melkein samannimiseltä tililtä kuin omani. Feikkitilin nimessä vain yksi välimerkki oltiin muutettu pisteeksi. Kuvana oli minun kuvani ja tekstitkin oli suurinpiirtein kopioitu samoiksi. Tilillä oli yli tuhat seuraajaa, se oli salainen eli vaati seuraamista ja sisälsi vain 19 kuvaa.

Feikkitili Instagramissa

Miten ilmiantaa feikkitili Instagramissa?

Ajattelin, että yhteisvoimin tästä selvitään helposti kunhan vaan ilmiannetaan tuo tili. Tilin voi ilmiantaa seuraavasti:

 • Ilmiannettavan profiilin etusivulla valitse oikean yläkulman pisteet
 • Ilmianna
 • Ilmianna käyttäjätili
 • Se tekeytyy toiseksi henkilöksi
 • Jos yritys kohdasta ei löydy oikeaa sivua valitse tuntemani henkilö

Feikkitili oli kuitenkin estänyt minut ja siksi en voinut ilmiantaa sitä oikealla tililläni. Seuraajani ilmiantoivat tiliä omilla profiileillaan ja minä hevoseni Instagram profiililla. Tämän lisäksi julkaisin varoituksia tähän profiiliin liittyen omissa postauksissani ja stooreissani.

Instagram tilini on ollut vuosia yritystili, silti jostain syystä sitä ei löytynyt ilmiantoa tehdessä yrityshakemistosta. Tiliä jouduttiin siis ilmiantamaan valitsemalla ”esiintyy tuntemanani henkilönä”. Pelkästään mainoksen julkaisua seuraavana päivänä vastasin noin 300 yhteydenottoon joita sain messengerissä, instagram directissä, whatsapilla, sähköpostilla, tekstiviestillä ja soitoilla.

Kiitos kaikille jotka asiasta minulle ilmoittivat. Ilman teitä en olisi tiliä koskaan huomannut, sillä feikkitili oli oman tilini estänyt. Muut työt jäivät kuitenkin tekemättä pariksi päiväksi kun setvin feikkitilin aiheuttamaa sotkua.

Lopulta sain instagramilta todella yllättävän vastauksen ilmiantooni. Nämä vastaukset löytyvät näin:

 • Oma profiili
 • Valitse viivat oikeasta yläkulmasta
 • Asetukset
 • Ohje
 • Tukipyynnöt
 • Raportit
Instagram tuki

Olin todella turhautunut siitä, että maksan Instagramille mainostuksesta, minkä seurauksena joku kopioi tilini. Kuitenkaan Instagram ei edes poista tuota tiliä ja se sai jatkaa toimintaansa. Minulta meni arvokasta työaikaa asian selvittämiseen eikä kukaan Instagramista ottanut mitään kantaa asiaan. Instagramin tuki on kuin tuuleen huutaisi.

Pyysin Instagram tilini vahvistusta perustuen sähköpostiini ja Instagram tiliini yhdistettyyn Facebook tiliin viitaten, mutta en saanut ikinä mitään vastausta. Lähetin myös itsestäni kuvan Instagramin tukeen ajokorttini kanssa(näin ohjeistaa Instagramin tuki), mutta en saanut siihenkään vastausta. Pyysin myös sinistä vahvistusmerkkiä sivulleni Instagramilta, mutta sen saa ainoastaan jos on 100 000 seuraajaa.

Mitä feikkitili ajoi takaa?

Feikkitili Instagramissa

Feikkitili alkoi lähettämään yksityisviestejä seuraajilleni, joissa esitettiin että oli mukamas voittanut arvonnan.

Linkki oli tietysti virus ja tarkoitus oli kerätä tietoja viestin saajasta. Tein asiasta rikosilmoituksen poliisille. Rikosilmoituksen avulla sain tiedon viranomaisille siitä, että en ole itse näiden huijausviestien takana. Poliisi vastaanotti ilmoituksen, mutta kuten tiedossa oli se ei johtanut tutkintaan.

Identiteettivarkaus

Tällä välin kuitenkin muutama ihminen oli ehtinyt painella tuota viestin sisältämää linkkiä, jonka seurauksena heidän tileiltään oli lähtenyt muutamia euroja. Luultavasti kortin tiedot olivat myös tallentuneet jonnekin, jotta näitä pieniä siirtoja voitaisiin tehdä jatkossakin huomaamattomasti. Linkki oli suunniteltu siten, että se jäi jumittamaan rekisteröinnissä ja uudelleen painallus aiheutti aina uuden maksun linkkiä painaneen kortilta.

Samalla feikkitili Instagramissa kannusti jatkamaan yritystä minuksi tekeytyneenä.

Luottokorttihuijaus
Korttihuijaus
Feikkitili Instagramissa

Toimimattomia varotoimia Instagramissa

Kaikki eivät käytä Instagramia niin aktiivisesti, että olisin saavuttanut lähellekään kaikkia varoitusviesteilläni. Silti tein päivittäin postauksia ainakin stooreihini aiheesta. Tämän lisäksi pääsin hevoseni Instagram tilillä tuon feikkitilin seuraajaksi. Näin pääsin näkemään tuon feikkitilin seuraajat.

Ensin lähetin heille tuon toisen tilini kautta yksityisviestejä. Ongelmaksi tuli se, että Instagram rajoittaa lähetettyjen viestien määrää/päivä, joten tuolla tavalla prosessi olisi kestänyt ikuisuuden. Vieraalta tulevat viestit menevät myös toiseen postilaatikkoon, joten ne jäävät usein huomaamatta.

Lopulta otin tuolta feikkitilin seuraajalistalta kaikki tutun kuuloiset ja suomalaiset nimet ja aloin tägäämään heitä oman profiilini postaukseen. Tähän postaukseen laitoin toimintaohjeet miten tulisi toimia. Tämä keino oli työläs, mutta parhaiten toimiva.

Ilmiannoin feikkitilin useaan kertaan. Ilmiannon myös jokaisen sivulla olleen kuvan, joista ainutkaan ei ollut minun tekemäni. Instagramin tuki ei kuitenkaan reagoinut näihin millään tavalla. Vaihdoin myös profiilikuvani ja muokkasin profiilini tekstiä, mutta feikkitili teki sen alle vuorokaudessa perässä. Feikkitili hävisi myös muutaman kerran näkyvistä, mutta palasi alle vuorokaudessa takaisin. Ei kannata siis heti luottaa siihen, että feikkitili on poistettu kun se ensimmäisen kerran katoaa.

Mitä tehdä jos huomaa feikkitilin?

 • Ilmoita tilin oikealle omistajalle
 • Ilmianna feikkitili
 • Lopeta sen seuraaminen
 • Estä se

Haasteeksi tässä jupakassa tuli myös se, että ihmiset jotka eivät olleet estäneet feikkitiliä, ilmestyivät sen seuraajiksi aina vaan uudestaan. Tämän jälkeen he alkoivat uudestaan saamaan noita virusviestejä. Joidenkin nimi oli tuolla seuraajalistalla myös moneen kertaan. Useimmat seuraajista olivat kuitenkin itämaisia tai hunnutettuja henkilöitä.

Minulle yrittäjänä tarjotaan vähän väliä Instagramissa seuraajia. X-summalla saat tietyn määrän seuraajia ja näin tilisi saa enemmän näkyvyyttä. Olen jokaisen tällaisen ehdottajan estänyt ja nyt tämän sählingin jälkeen pysähdyin vielä asiaa pohtimaan.

Pohdinnan seurauksena kävin läpi kaikki tilit mitä itse seuraan. Harmikseni huomasin siellä olevan kymmenkunta tiliä, joita en varmasti ole itse alkanut seuraamaan. Nämä tilit esittelivät mm. aseita, mystisiä nettikauppoja tms. Lopetin seuraamiset ja estin tilit. Myös moni feikkitilini seuraajista kertoivat minulle, etteivät olleet itse tuota sivua alkaneet seuraamaan. Silti he sen seuraajalistalle olivat kuitenkin päätyneet.

Kannattaa siis käydä välillä läpi myös omaa seurattavien listaa ja muistaa myös vaihtaa someprofiilien salasana turvalliseksi. Kamalinta tässä kaiken turhan työn ja mielipahan lisäksi on se, että joku sinuna esiintyvä voi pahimmillaan luoda sinusta somessa aivan väärän kuvan. Näin se saattaa myös karkoittaa oikeat seuraajasi, tehdä todellista hallaa liiketoiminnallesi ja tuottaa paljon harmia monelle.

Lopputulema

Kun mainoskampanjani loppui kuuden päivän jälkeen Instagramissa, vaihtoi tuo feikkitili nimekseen erään Lanzarotelaisen tatuoijan nimen kenellä oli alkanut arvonta. Tämän huomatessani varoitin tuota tatskaajaa joka alkoi puolestaan jakamaan profiilissaan varoitusviestejä. Feikkitilin seuraajat pysyivät samoina, samoin sivulla olevat tatuointien kuvat.

Muistakaa, että minulla on vain yhdet kotisivut, yksi Facebook profiili ja yksi Instagram tili(art_from_the_underground). En tule ikinä pyytämään pankkitietojanne, eivätkä arvontani vaadi ikinä mitään rekisteröitymistä jotta palkinnon saa. Tulen myös aina jakamaan tiedon arvonnan päättymisestä profiileissani.

Feikkitili Instagramissa