DIY aitoa ruostetta.

Koska minulle ruoste on rakkautta, olen pidemmän aikaa pohtinut miten sitä saisi tehtyä itse niin että ruostuminen tapahtuisi nopeasti, hajuttomasti, pienessä tilassa ja niin että pintaan saisi tehtyä haluamaansa tekstuuria.

Itse suosin ruostetta enemmän kun kromia ja rottalookki onkin lähellä sydäntäni. Ruosteella kun on oma tahtoonsa ja se puhkeaa kukkaan sinne missä on sopiva alusta. Ulkonäöltään se on myös aina uniikkia. Välillä sileää ja valuvaa ja välillä todella rosoista.

Sain tehtäväkseni pyöritellä yhtä teollisuusvalaisinta käsissäni ja tehdä sille kohtuullisella budjetilla muodonmuutos. Saamani ohjeet olivat tämä kuva ja saate ”tee sille mitä haluat”.

Teollisuusvalaisin, Diy aitoa ruostetta

No problem

Kirkas kiiltävä pinta loi minulle heti pakottavan tarpeen luoda sille vahva kontrasti. Tajusin että tämä jos mikä on loistava hetki testata ruosteen tekoa.

Olin jo etukäteen selvitellyt erilaisia tapoja ruostuttaa pintaa. Efektin maalaaminen ei olisi ongelma, mutta kun haluaa luoda ruostetta jolla voisi tavallaan maalata, teki se aiheesta haastavan. Tällöin piti myös poissulkea myös ns. patinan tekeminen.

En halunnut kuitenkaan että itse lampun pinta vaurioituisi ja olin kehitellytkin päässäni ajatusta massasta jonka ruostuttaisin niin että massan ja pinnan väliin tulisi pohjaa suojaava primer. Haaste olikin metallihippujen jakautuminen suhteessa massaan ja tasaisen ruostumisen saavuttaminen.

En edes osaa listata kaikkia vaihtoehtoja mitä olin pohtinut, sulatellut ja jopa kokeillutkin. Lopulta apu löytyi yllättävän läheltä. Olin nimittäin konsultoinut asiassa jo erästä Australialaista taiteilijaa ja olin ollut jo kiipeämässä omin nokkineni kovaa vauhtia väärin päin puuhun.

Lets DIY aitoa ruostetta

Ankaran etsimisen jälkeen törmäsin jo entuudestaan tuttuun yritykseen Kangasalla. Suomen Betonileimasin tarjosi avun mahtavan asiakaspalvelun saattelemana. Heidän valikoimastaan löysin Cameleo rust effectin. Tämä kaikki kriteeriin täyttävä paketti auttoi tätä valaisinta puhkeamaan kukkaan.

Aloitin työn purkamalla lampun ja pesemällä sen huolellisesti. Vanha lampunkanta sai kyytiä ja kaikenlainen talma löysi paikkansa viemäristä.

Diy lamppu

Tämän jälkeen primeroin kattoon kiinnitettävän muuntajaboksin ja maalasin primerilla kukkia lampun kupuun. Primer oli helppo käsitellä ja mitään hajuhaittoja ei ollut. Seurasin ohjeita ja kuivumisajan jälkeen maalasin primeroidut kohdat laastilla.

Raavin laastia puutikuilla, laapin sormin ja levitin kaapimella. Tämän jälkeen taas kuivateltiin. Kun laasti oli kuivunut suihkuttelin päälle aktivaattorin. Ruostuminen alkoi pikkuhiljaa ja ohjeistetun ajan jälkeen oli aika lakata pinta.

Viimeistelyä vaille

Olin aivan hemuissani kun näin lopputuloksen ja tajusin että siinä sitä nyt on, aitoa ruostetta. Tehty nopeasti, hajuttomasti, pensselit vedellä pesten. Muuntajalaatikon efektistä tuli juuri sellainen kun halusin. Se näyttää niinkun olisi muhinut jonkin hylätyn tehtaan nurkissa ikuisuuksia. Tiedä mitä noina toisiaan jahtaavina vuosikymmeninä on nähnyt.

Diy aitoa ruostetta

Kuvun kukkaan puhjenneita reunoja korostin straippisiveltimen ja One shot maalin avulla. Näin loin vielä yhden maailman näiden vastakohtien, kiiltävän metallin ja ruosteisien kukkien välille. Hennot maalatut viivat pehmentävät toisaalta noiden vastakohtien voimaa, mutta taas toisaalta korostavat niitä.

Ruoste kukkii, aitoa ruostetta


Täytyy myöntää, että olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja erittäin kiitollinen näistä vapaiden käsien jutuista. Niissä on aina mieletön sauma oppia uutta ja kehittyä aina paremmaksi ja monipuolisemmaksi.

Muistatko vielä kun tein vessapaperista mustekalan lonkeroita? Siihen juttuun pääset tästä.

Inspiroiduitko? Lataa alta ilmainen opas, jolla pääset mukaan maalauskurssilaisten sisäpiiriin. Tulevaisuudessa tulet saamaan tietoa maalauskursseista ja vinkkejä kustom taiteen tekemiseen.

Click here to subscribe

DIY aitoa ruostetta