Lonkeroita vessapaperista.

Vuoden 2020 Kustom kulture showssa lowbrow taidekilpailun aihe oli WC pytyn kansi. Tämä kansi tuli kustomoida näköisekseen. Itselleni kyseisen kilpailun työt ovat olleet aina jonkinlaisia oodeja koko kulttuurille ja jonkinlainen katsanto sen hetkiseen elämäntilanteeseen. 

Pyörittelin ajatusta pari viikkoa ja tuntuikin jo siltä etten saa siitä kiinni ollenkaan. Kansi itsessään tuntui muoviselta ja halvalta pohjalta ja sen kustomointi tuntui väkinäiseltä.

Yhtenä ehtoona iltateetä ryystäessäni idea löi kuitenkin kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olin jo katsomassa toista kertaa Netflixistä Stranger things sarjaa, jonka ysäri meininki kutkuttaa sielua neonvalojen värinällään.

Portti toiseen todellisuuteen

Koska kustom kulttuuri on itsellenikin kuin toinen ulottuvuus, se loistava rinnakkaistodellisuus, oli itsestään selvää tehdä ovi sinne toiseen maailmaan. Koska ovena toimi tämä pytyn kansi oli myös portin vartijan hahmo ehdottomasti varattu mustekaloille. Idea oli niin vahva että nyt piti enää ratkaista että mitenköhän ihmeessä tämä toteutetaan.

Hankin puisen kannen ja hioin sen. Tämän jälkeen maalasin sen harmaaksi ja kuvioin sen raapimalla, töpöttämällä ja sutimalla tuhkasateen kaltaiseksi. Kaikki sarjaa seuranneet tietävät että rinnakkaistodellisuudessa ilma ei ole puhdasta.

Maalasin kanteen sarjan logoa kunnioittaen tekstin welcome to the underground. Fontti on tuttu sarjan logosta. Vaikka tässä astutaan omaan rinnakkaistodellisuuteeni eli maan alle, on viimeinen sana käännetty ylösalaisin, sillä sarjassahan rinnakkaistodellisuutta kutsutaan ylösalaiseksi maailmaksi. 

Tekstin päällä sarjassa pyöräilevät sarjasta tutut hahmot. Omassa maailmassani siellä kulkevat erilaiset kustom kulttuurille ominaiset menopelit.

Olen vahvasti sitä mieltä että päästääkseen osaksi kustom kulttuuria on sille annettava sielunsa kokonaan. Tämän vuoksi sielu toimiikin kaupantekovälineenä. Mustekalan lonkeroiden seasta löytyykin reunoiltaan poltettu ja iltateellä tahrittu sopimus allekirjoitettavaksi. 

Iltatee sopi täydellisesti sopimuksen tahrimiseen

Lonkeroiden kimppuun

Sitten alkoi mahdoton pohtiminen että millä kummalla saan tehtyä lonkerot. Rullasin jokaisen lonkeron sisälle sanomalehtipaperista rungon, jonka päälystin aiheeseen sopien vessapaperilla. Tämän kaiken päälystin löyhästi foliolla, jotta sain haettua tötteröihin oikeanlaista muotoa.

DIY vessapaperista
Lonkerot hakevat muotoaan

Kun muoto oli oikeanlainen päälystin lonkerot liisterivedessä liotetuilla sanomalehden paloilla. Näitä liisteripaperikerroksia laitoin lopulta kolme. Näin päästiin jo askelta lähemmäs luomaan lonkeroita vessapaperista.

Kustom taide
Paperisuikaleet liisterivedessä

Päälystäessäni lonkeroita kiinnitin niihin myös paperisuikaleiden alle suurimmat imukupit. Ne saivat muotonsa kirjastontädeille tutuista oransseista ”sivun kääntäjistä”, joita hieman muokkaamalla saatiin oiva aihio tuleville imukupeille.

Lopulta kun liisterisiä papeririekaleita oli levitetty mielestäni tarpeeksi pääsivät lonkerot kuivattelemaan takkatulen loimuun.

Lonkeroita vessapaperista

Lonkeroiden kuivuttua päälystin ne kipsimäisellä askartelumassalla. Loin lonkeroiden tekstuuria näppituntuman lisäksi erinäisillä laappimilla ja tikuilla. Kun massa oli kuivunut, hioin siitä toivomattomat muodot pois ja kittasin tarvittavat kohdat.

Kun olin tyytyväinen muotoon ja tekstuuriin maalasin lonkerot 1shot maalilla. Sekoitin sävyjä suoraan purkeista ja levitin maalia sienillä ja siveltimellä.

Videoilla näkyy yhden, kaikista pienimmän lonkeron monen tunnin työn ahdettuna muutamaan minuuttiin.

Kiinnitin lonkerot kanteen ruuveilla jo muotoiluvaiheessa suunnittelemilleni paikoille. Kiinnitin vielä yläosaan verkkoa jonka verhosin lakassa uitetulla tekosammaleella. Sekaan mahtui vielä muutama teemaan sopiva tekokasvi.

Sammaleen seasta roikkuu myös ongenkoukkuja yms. Allekirjoitusta odottava sopimus löytyy lonkeron mutkasta. Sen allekirjoittamalla kannen alaosan lukko napsahtaa auki ja ovi toiseen todellisuuteen avautuu.

Sielunsa myyneenä ja toisen todellisuuden ympäröimänä täytyy kuitenkin muistaa, että tavallinenkaan elämä ei tule enää olemaan entisensä sillä asioita tulee tarkastelemaan uudessa valossa.

Jos tunnet tarvetta päästä tutustumaan tähän maailmaan, ota suunnaksesi Moottorikahvila verstas Nakkilassa. Tuon upean paikan seiniltä löydät toinen toistaan upeampia kustom teoksia!

Inspiroiduitko? Lataa alta ilmainen opas, jolla pääset mukaan maalauskurssilaisten sisäpiiriin. Tulevaisuudessa tulet saamaan tietoa maalauskursseista ja vinkkejä kustom taiteen tekemiseen.

Click here to subscribe

Lonkeroita vessapaperista