Kustom taide.

Tämän taiteenlajin määritteleminen on mielestäni äärettömän vaikeaa sen monimuotoisuuden takia. Suomessa on päästy kerran nauttimaan ihan taidemuseossa asti kustom taiteesta ja esittelemään sen monimuotoisuutta. Tuolloin sitä kuvattiin mielestäni varsin osuvasti:

Kustom taide

”Kustom-kulttuurin alkujuuret sijoittuvat Yhdysvaltojen länsirannikolle 1950-luvulle ja 60-luvun vaihteeseen, jolloin ajoneuvojen kustomointi eli muokkaus ja persoonallistaminen sekä niiden ympärille syntynyt alakulttuuri olivat vahvimmillaan. Syntyi useita pieniä verstaita, joissa autoja muokattiin asiakkaiden toiveiden mukaan.

Tunnetuimpia autojen rakentajia ovat Batmobiilin luojana tunnettu George Barris (1925–2015) ja mm. Blade Runner -elokuvassa nähdyn lentävän auton suunnitellut Gene Winfield (s. 1927).

Hevoskärryistä ja polkupyöristä tutut suorat koristeraidat saivat uuden muodon kun taiteilija, mekaanikko ja aseseppä Kenneth Howard (1929–1992), taiteilijanimeltään Von Dutch alkoi koristella rakennettuja autoja symmetrisin ja psykedeelisin viivamaalauskuvioin; syntyi moderni pinstriping-maalaustyyli.

Hot rod -taiteilija ja autonrakentaja Ed Roth (1932–2001) maalasi autotapahtumissa kynäruiskulla kuvia t-paitoihin, rakensi mielikuvituksellisia ajoneuvoja ja loi Mikki Hiirtä parodioivan Rat Fink -hahmon.

Nykyinen kustom-kulttuuri sai alkunsa 1980-luvun lopulla, kun 1950 ja 60-lukujen tuotteita ja ilmiöitä yhdisteltiin keskenään ja luotiin aivan uusia kuvallisia muotoja. Niille tyypillistä on särmikäs ja viileä asenne ja vahva katu-uskottavuus, joka tulee esille ihmisten ulkonäössä, esineissä, ajoneuvoissa ja taiteessa.

Kuvamaailmoissa toistuvat ikoniset hahmot, lentävät silmät, pääkallot, tikit, pin-up-tytöt, monsterit, autot ja moottoripyörät.

Suomessa kustom-kulttuuri on vahvasti vintage-henkinen. Jenkkiautoilu, moottoripyörät ja rock´n´roll ovat osa monen kustom-kulttuurista pitävän elämää. Eri maissa kustom-kulttuuriin liitetään erilaisia asioita. Meillä pinstriping on suosittu koristemaalausmuoto, kun taas Iso-Britanniassa kynäruiskumaalaus on kovassa huudossa.

Myös harrastajien ikä ja tausta muokkaavat alakulttuureita. Yhdysvalloissa nuorempien moottoripyörärakentajien keskuudessa skeittaillaan ja kuunnellaan punkkia, Saksassa taas kustom-kulttuuri-tapahtumissa soi myös raskaampi rock ja lävistykset ovat suositumpia kuin meillä.”

Alustojen monimuotoisuus

Koska tämän alan taide on niin moninaista, voi sitä nähdäkkin niin huoneen seinällä, iholla, auton, polku- ja moottoripyörän pinnoilla, niiden rakentelussa, verhoilussa, pukeutumisessa, veistoksissa…. Tätä taiteen lajia ei siis niin vaan laiteta raameihin.

Oli alusta mikä tahansa on taiteen tehtävä muuttaa kyseinen alusta arkipäiväisyyttä ylenkatsovaksi. Kustom taide antaakin pohjalleen aivan uuden asenteen ja kasvattaa parhaimmillaan sille uuden itsetunnon. Tällöin myös usein korjataan ja uudelleen käytetään vanhaa, keksien samalla jopa uusia käyttötarkoituksia.

Mielestäni yksi tärkeimmistä piirteistä tälle taiteen alalle on oivaltaa asioita ja tuoda esiin eri puolia asioista. Se on myös tyyliltään hyvin mielipiteitä jakavaa. Joko se vie täysin mennessään tai saa muljauttamaan silmiään niin kovaa että takaraivoon sattuu.

Tatuointi taide

Tekniikoista on moneksi

Kustom taidetta voi luoda tussilla, kynäruiskulla, pinstripe siveltimellä, ompelukoneella, rälläkällä… Tärkeintä ei ole tekniikka, vaan lopputulos. Asenteen tulisi loistaa tekniikasta huolimatta läpi ja siten kokonaisuuden tulisi olla mielenkiintoinen.

Tekniikoiden monimuotoisuus antaa keinot luoda uutta pohjalle kuin pohjalle. Itsellään ne eivät kuitenkaan synny, vaan vaaditaan paljon harjoitusta, kädentaitoa ja teknistäkin tietoa. Työ tekijäänsä opettaa ja onkin mahtavaa, että aina voi kehittyä paremmaksi ja monipuolisemmaksi.

Mitä se Kustom taide siis on?

Se on vapauden taiteenlaji. Se on arkipäiväisyydelle vastalääke. Se on uuden näkökulman tuoja. Se on mahdollisuus oppia ja oivaltaa. Se on tapa sukeltaa lämminhenkiseen kuplaan jossa poreilee toinen toistaan mahtavampia persoonia. Itselleni se on elämä.

Flake & Flames – Kustom Kulture Documentary kertoo mahtavalla tavalla lisää tästä upeasta maailmasta.

Flake and flames

Inspiroiduitko? Kokosin sinulle tiiviin paketin, jonka avulla on helppo koittaa kustom taidetta yksinkertaisimmillaan, nimittäin pinstraippausta. Lataamalla alla olevan oppaan saat tulevaisuudessa tietoa kaikista järjestämistäni maalauskursseista, joissa työvälineenä käytetään siveltimien lisäksi myös mm. kynäruiskua.

Klikkaa siis alla olevaa banneria ja liity maalauskurssilaisten sisäpiiriin.

Click here to subscribe

Kustom taide