Onko värillä väliä?

Minulta kysyttiin taannoin minkä väriseksi maalasin meidän talon. Vastasin siihen sen enempää ajattelematta rehellisesti sillä kuvauksella millä tuohon väriin päädyttiin. Sävy on kuin se tunne kun nousee sumua pinnaltaan kantavasta peilityynestä järvestä laiturille niin että ympärillä ei kuuluu kun kaukainen kuikan huuto.

No, siitä se keskustelu sitten alkoikin. Mitä on värit, miten ne meihin vaikuttavat ja miten ne koemme?

Mitä on värit?

Värit vaihtelevat ympäristön ja havaitsijan mukaan. Väri on alustaltaan heijastuvaa valoa, jonka laatu vaikuttaa myös merkittävästi väriin. Valon jokaista väriä puolestaan vastaa oma aallonpituutensa. Päivänvaloa ei turhaan ylistetä parhaana valona, sillä siinä on spektrin kaikki värit.

Väriä voidaan mitata sävyillä, kirkkaudella ja kylläisyydellä ja niillä saa luotua uusia värejä. Värien vaikutuksesta on tehty paljon tutkimuksia. Nykyään ei koeta enää niin voimakkaana tyttöjen ja poikien värejä, mutta tiettyä fiilistä värit silti luo. Kuvittele että olisit nyrkkeilyottelussa ja vastustajallasi olisi kirkkaanpunainen asu. Tilkka valkoista tuohon väriin ja väitän että pinkissä asussa vastustaja ei näyttäisi enää niin pelottavalta.

Onko värillä väliä?

Mitä sitten värien sanotaan viestivän:

  • Violetti on mystiikan ja kuninkaallisuuden väri. Se symboloi henkistä vahvuutta ja seksuaalisuutta. Violetti kuvaa usein ylellisyyttä ja syvällistä pohdintaa.
  • Punainen on kaikista energisin ja huomiota herättävin väri. Sen sanotaan nostavan energiatasoa ja parantavan suoritusta. se symboloi rakkautta ja intohimoa. Toisaalta energisoiva vaikutus saattaa edesauttaa myös stressitason nousua ja aggressiivisuutta.
  • Oranssi on värinä piristävä ja valppautta nostava. Se saa olon energisemmäksi ja kevyemmäksi. Se parantaa myös ruokahalua.  
  • Keltainen puolestaan yhdistetään usein valoon ja iloon. Sen kerrotaan vapauttavan kehossa serotoniinia. Parhaimmillaan keltainen stimuloi keskushermostoa ja parantaa keskittymiskykyä. Tarkkaavaisuuden ja luovuuden nostattamiseen keltainen on omiaan. 
  • Vihreä yhdistetään helposti luontoon ja siksi sen koetaankin usein olevan rauhoittava väri. Sen kerrotaan poistavan stressiä.
  • Sininen on rauhoittumisen väri. Se sysää myös luovuuden äärelle ja luo varmuuden tunteen. Tummat siniset yhdistetään usein masentuneisuuteen ja synkkyyteen. Vaalea sininen vie taas ajatukset helposti poutasäähän ja järvimaisemiin. 
  • Mustasta sanotaan että siinä on kaikki värit. Se on voimakas, älykkyyttä ja auktoriteettia symboloiva väri. Sanotaan että se on ajaton ja tyylikäs. Se toimii sekä alleen piilottavana, kuin vankkana ja lihavoituna kannanottonakin. Musta koetaan myös usein pahuuden ja kuoleman värinä.
  • Valkoinen luo avaruutta ympärilleen. Se antaa puhtaan ja hienostuneen tunnelman. Se on pohja kaikelle ja sanotaan että se on väri ilman yhtään väriä. Valkoinen väri yhdistetään myös jumalallisuuteen. 

Värien vaikutus meihin

Värit voivat siis auttaa latautumaan ja luomaan voimakkaitakin tunnetiloja.

Osa hyvin taiteellisista tutuistani kääriytyvät voimakkaisiin väreihin niin pukeutumisessa ja sisustuksessakin. Tämän antaa heille voimaa ja lisää luovuutta. Itse taas koen tarvitsevani ympärilleni neutraalimman ympäristön jonne luovuus saa pirskahdella.

Miesten ja naisten kyky nähdä värejä

Miksi sitten näemme värit erilailla?  Miesten ja naisten välillä tämä ero johtaa juurensa kauas taaksepäin. Aikaan kun miehet vielä metsästivät naisten huolehtiessa kodista.

Miehille kehittyi erinomainen kyky aistia värien tummuusaste. Tämä tummuuden ja vaaleuden erottaminen auttoi määrittämään saaliin etäisyyden.

Naiset puolestaan näkevät paremmin värisävyt. Tämä auttoi esimerkiksi marjojen erottamisessa muusta kasvillisuudesta.

Värisokeus ja muu silmiin liittyvä poikkeava värinäkö ovatkin sitten asioita erikseen.

Vaikka syksyn pimeys vyöryy jyrän lailla ylle, nautitaan silti ympärillä olevista väreistä ja niiden eri sävyistä. Mustassahan on kaikki värit ja sen ajatuksen kanssa pimeydessäkin on hilpeämpää tarpoa.

Ja hei, onko värillä sitten väliä? Mielestäni ei, jos se luo siihen hetkeen sopivan fiiliksen.

Luitko jo postaukseni siitä kuinka kuka tahansa pystyy maalaamaan upean taulun? Löydät sen täältä.
Testaa huviksesi mikä väri sinä olet.

Onko värillä väliä