Lifestyle

Rottatyyli

Rottatyyli, pussihousujen painajainen.

Rakkaus ruosteeseen, patinaan, räkäiseen ulkomuotoon ja kaikenlaiseen ränttätänttään on virrannut omissa suonissani varmaan syntymästä asti. Kustom piireissä tämä tyyli jakaa usein voimakkaastikkin mielipiteitä vaikkakin kontrastit eri tyylien välillä ovat pehmentyneet.

Rottatyyli

Rottatyyli aiheuttaa useimmiten paheksuntaa, koska sen ajatellaan aina tarkoittavan autojen ja moottoripyörien tahallista hajoittamista. Mielestäni sellaisella touhulla ei ole oikean rottalookin kanssa mitään tekemistä. Jokainen osaa hakata autonsa kylkiä lekalla ja piirtää siihen kirkkoveneitä paukkupullolla, mutta mitään henkeä se ei mielestäni luo.

Se, että löydät jonkun maukkaan aihion jonka ympärille rakennetaan tyyliin sopiva kokonaisuus ilman tekniikan laadusta tinkimistä, johdattaa rottatyylin syntymisen oikealle polulle. Karskia ulkomuotoa luullaan usein kaikinpuolin surkeaksi ja huonosti toimivaksi. Oikein tehtynä rottatyylin tekeminen ei tule yhtään pussihousurakentamista edullisemmaksi.

Millainen on oikeanlainen kustomi?

Tässä muutama kysymys joilla saa varmasti keskustelun aikaiseksi:

  • Voiko mattamusta olla tyylikäs?
  • Voiko auto olla liian matala?
  • Pitääkö kaiken olla alkuperäistä vai voiko asioita soveltaa?
  • Voiko laikka-avo olla hieno kustomi?
  • Kuuluuko moottorin olla se alkuperäinen mikä kulkineeseen alunperinkin kuuluu?
  • Onko kromin määrä suhteessa näyttävyyteen?
  • Tarkoittaako ruoste sitä että kulkinetta/esinettä ei olla viimeistelty?
Kustom frankenstein

Kustom kulttuuri on monen eri tyylin sulatusuuni. On upeaa että samaan skeneen mahtuu niin paljon erilaista tekemistä. Jotkut ajattelevat tyylit hyvinkin mustavalkoisina ja hengen asiana. Omasta mielestäni ne ovat rikkaus ja niitä yhdistelemällä saadaan aikaan mielenkiintoisia ja moniulotteisia kokonaisuuksia.

Mitä kaikkea voi tehdä rottatyylin?

Väittäisin että parhaimmillaan tämä tyyli on asenne. Se näkyy niin pukeutumisessa, olemuksessa ja fiilistelyssä. Sillä voidaan koristaa autot, mopot, kypärät, sisutus, asusteet ja sen henkeen voidaan järjestää tapahtumia. Onko Wasteland weekend tuttu? Oma haaveeni olisi joskus vielä päästä tänne.

Rottatyyliin sopivia efektejä ovat ruoste(tässä yksi tapa miten sitä voi luoda), patina, kulutettu yleisilme, mattapinta, kromittomuus ja tietynlainen Mad Max tyyli. Kovaääniset pakoputket, liekinheittimet, bensan haju ja musiikki luovat oikeanlaisen tunnelman.

Kustom piireissä rottatyyliin yhdistetään usein psychobilly ja sen alalajit esim. punkabilly ja horrorbilly. Myös Frankenstain ja Rat Fink sopivat hyvin edustamaan tätä tyyliä. Pallohameet ja hiusverkot eivät tähän mielummin räkä- kuin purkkapalloja puhaltelevaan skeneen kuulu. Vaatetusta stailataankin useimmin pääkalloilla, luilla, partaterillä ja nyrkkiraudoilla.

Kustom kulture

Satu Artfromtheunderground

Maailman laitaa omanlaisekseen värittävä Tamperelainen. Elämän ohjenuorana on taistella arkipäiväisyyttä vastaan tekemällä elosta mielenkiintoisempaa. Apuvälineinä toimivat mm. kynäruisku, pinstripe, tatuoinnit, muotokuvamaalaus...

Saatat myös pitää...

Vastaa