Tatuointi ja kortisoni luovat yhdessä haasteita kuvan ottamiselle.

Kortisoni tuo kehoa parantavan vaikutuksensa lisäksi myös paljon haittavaikutuksia ja yksi niistä on haaste tatuoinnin ottamisen suhteen. Oman kokemukseni mukaan, tästä ei kuitenkaan saa yleensä tietoa hoitohenkilökunnalta, eikä välttämättä tatuoijaltakaan.

Liian usea keskittyy siihen, että tatuointiin ei saa käyttää kortisonirasvaa, mutta mitä jos lääke kulkeutuu elimistöön suun kautta? Harvalle tulee edes mieleen, että se saattaa pilata koko tatuoinnin ja altistaa tulehduksille.

Click here to subscribe

Ulkoisesti käytettävä kortisoni

Ulkoisesti käytettävät kortisonivoiteet jaetaan ryhmiin vahvuutensa mukaan. Listan näistä tuotteista ja niiden ryhmistä löydät tästä. Luonnollisesti haittavaikutuksien määrät lisääntyvät käyttöajan ja käyttömäärän noustessa. Kortisonivoidetta tulisikin käyttää aina ainoastaan kuuriluonteisesti.

Tatuoinnin ottamisen kannalta yksi näiden voiteiden huonoimmista puolista on se, että ne ohentavat ihoa. Tällöin ne lisäävät myös mustelmaherkkyyttä ja ihon vuotavaisuutta tehden ihosta herkemmän.

Tämän vuoksi tatuoiminen on kivuliaampaa ja tatuoijalle vaikeampaa. Myös runsas vuotaminen vaikeuttaa musteen pysymistä ihossa tatuointiprosessin aikana. Pahimmillaan kortisonivoide voi surkastuttaa ihoa pitkäaikaiskäytössä, jolloin ihosta tulee lähes läpinäkyvä. Surkastunut iho ei palaudu enää ennalleen.

Tuoreen tatuoinnin rasvaaminen kortisonivoiteella on myös virhe, sillä se estää haavan paranemisen. Kortisoni estää käytännössä tulehdusreaktion, joka johtaa haavan nopeaan ja tehokkaaseen paranemiseen. Tatuointi on kuitenkin ihossa oleva avohaava ja mitä kauemmin se on auki, sitä kauemmin se on altis tulehduksille.

tatuointi- ja-kortisoni

Sisäisesti käytettävä kortisoni

Sisäisesti käytettävä kortisoni on tuttu mm. useille psoriaatikoille, reumapotilaille, IBD – potilaille… Harva kuitenkin huomaa mainita asiasta tatuoijalle, ellei tatuoija sitä erikseen tiedustele. Sisäisesti käytettävällä lääkkeellä on kuitenkin useita haittavaikutuksia tatuoimista ajatellen.

Kortisonin haittavaikutuksiin kuuluu edellä mainittu ihon oheneminen myös sisäisesti käytettynä. Myös heikentynyt parantuvuus on todella suuri riski tatuointien kannalta. Kun iho ei lähde parantumaan ja tatuointihaava pysyy auki, saattaa se altistaa tulehduksille.

Kortisoni estääkin tatuoinnin normaalin paranemisen ja lääkekuurin vuoksi tulehtuneen haavan parantelu on huomattavasti hankalampaa ja pitkäkestoisempaa. Huomioitavaa on myös, että kortisoni aineena jo itsessään lisää infektioiden syntyä.

Tämä lääke aiheuttaa myös aknen puhkeamista, jolloin näppylät työntävät syntyessään väriä pois tuoreesta tatuoinnista. Pahimmillaan nämä näppylät jättävät jälkeensä arven ja näin saattavat vaikuttaa jo parantuneeseenkin tatuointiin.

Sisäistä kortisonikuuria ei saa ikinä lopettaa suoraan, vaan se tulee tehdä porrastetusti. Kuuri lamaa aina kehon omaa kortisonituotantoa ja siksi muutos tulee tehdä hiljalleen, jotta oman kehon tuotanto taas aktivoituu.

Pitkäaikainen lääkkeen käyttö näkyy myös kehossa pitkiä aikoja kuurin jälkeen, joten on ensiarvoisen tärkeää, että keskustelet asiasta tatuoijasi kanssa ennen kuvan ottamista. Lisää tatuoinnin hoidosta voit lukea täältä.

Tatuointi ja kortisoni