Salaisuus DIY rakkauden takana on syy sille miksi olen Kustom taiteilija. Mikä on SE juttu DIY:ssä mikä kutkuttaa, entä mikä erottaa hienon tekemisen ja oudon kötöstelyn?

Jos haluat hypätä DIY:n maailmaan yhdessä, liity maalauskurssilaisten sisäpiiriin tästä linkistä tai lataa alla olevan opas.

Click here to subscribe

DIY tulee englannin kielen sanoista Do It Yourself, eli Tee Se Itse. Suomalaisille tällainen tee-se-itse meininki on tuttua ja käsityöläisyyttä arvostetaankin pääsääntöisesti, vaikka välillä tuntuu että hinnoittelun ymmärtäminen onkin sitten haastavampaa.

DIY voi olla yksinkertaisimmillaan pienen remonttihomman tekemistä tai esim. irronneen listan uudelleen kiinnittämistä. Se voi olla sytykeruusujen, villasukkien, kylpypommien tms. tekemistä. Pitkälle vietynä se saattaa olla kokonainen elämäntapa ja keino toteuttaa itseään sekä jopa ammatti.

Salaisuus-DIY-rakkauden-takana

Miten DIY liittyy Kustom Kultureen?

Liian usein ajatellaan, että Kustom Kulture on autoja ja moottoripyöriä, tai tatuointeja ja pinstraippausta. Pitää olla Dickiesin flanellipaita ja farkun lahkeet käännetty. Minulle se on kuitenkin jotain ihan muuta. Kustom Kulture on nimittäin tapa nähdä koko maailma toisin. Nähdä siinä olevat tutut asiat uusissa yhteyksissä.

Olen aiemminkin kirjoittanut siitä mitä on Kustom taide ja pääset lukaisemaan siitä tästä. Näenkin koko DIY ajatuksen niin, että se on kuin kynnys jonka yli sitä huomaamattaan heilahtaa Kustom maailmaan.

Mikä sitten on se tarve, että käsien on pakko tehdä jotain? On aivan sama ilmeneekö se kutomisena, auton tai mopon ropaamisena, taiteiluna, askarteluna, remontoimisena, perhojen sitomisena, korttien tekemisenä, kakkujen koristeluna… Jokainen joka käsillään tekee jotain, tietää kuinka nollaavaa se on.

On ihan tutkittuakin, että taiteen ja käsillä tekemisen on todettu vähentävän ihmisen kokemaa stressiä ja ahdistuneisuutta. Näin ollen myös esimerkiksi kivun sietokyky kasvaa. Taide yhdistetään myös tutkimuksissa pienentyneeseen varhaisen kuoleman riskiin ja pidempään eliniän odotteeseen.

Tutkimuksissa on havaittu, että taidetoiminta ja käsillä tekeminen voi:

  • edistää positiivista mielenterveyttä
  • parantaa mielialaa
  • ehkäistä ja vähentää negatiivisia tunteita, kuten ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja surullisuutta
  • tukea mielenterveyden haasteiden ja jaksamisen kanssa pärjäämistä arjessa
  • edistää mukautumis-, sopeutumis- ja sietokykyä
  • lisätä itsetuntemusta, itsetuntoa ja itseluottamusta
  • auttaa jaksamaan kipujen ja kroonisen sairauden kanssa
  • vähentää sosiaalista syrjäytymistä ja tukea sosiaalista osallistumista ja osallisuutta
  • tarjota mahdollisuuden korjaaviin ja vahvistaviin kokemuksiin. Erityisesti itseen liittyvien    negatiivisten tai toimintaa rajoittavien käsitysten muuttamiseen sekä uudenlaisten roolien ja identiteettien omaksumiseen.
  • tutkimuksissa on havaittu mm. positiivisia muutoksia osallistujien tulehduksellisessa immuunivasteessa
Salaisuus-DIY-rakkauden-takana
Kenen muun pöydät on täynnä tällaisia kuppeja?

Salaisuus DIY rakkauden takana

Ei ole siis ihme, että kädet hamuavat tekemistä ja aivot huutavat onnistumisen ja oivaltamisen tunnetta. Tähän olen jäänyt myös itse jo lapsena koukkuun. Ehkä se, että saan tehdä tätä kaikkea työkseni tekee minusta juuri sen onnellisen, välittömän ja helposti lähestyttävän tyypin, joksi minua usein kuvataan.

Sanotaan myös, että suomalaisten on vaikea puhua tunteistaan. Saattaisiko siinä olla myös syy sille, miksi autotallin ovi niin helposti narahtaa ja sukkapuikot kilkuttavat sohvan nurkassa? Siinähän saattaa syntyä niistä tunteista vaikka harrasteauto tai sitä saattaa todeta että pahimmastakin mielenharmista syntyi lopulta mieletön villapaita. Ja se on se salaisuus DIY rakkauden takana.

Inspiroiduitko? Lataa alta ilmainen opas, jolla pääset mukaan maalauskurssilaisten sisäpiiriin. Tulevaisuudessa tulet saamaan tietoa maalauskursseista ja vinkkejä kustom taiteen tekemiseen. Pahimpaan inspiraation nälkään auttaa Pinterest. Pohjaton ideasammio!

Click here to subscribe

Salaisuus DIY rakkauden takana