Joogan vaikutus palleaan on suuri ja harva ajattelee, että pallea on tärkein hengityslihaksemme. Se on kupolimainen rakenne joka laajentuu ja supistuu hengittäessämme syvää, rentoa vatsahengitystä. Pallea sijaitsee keuhkojen ja sydämen alapuolella erottaen rintaontelon vatsaontelosta. Se kiinnittyy kylkiluihin ja selkänikamiin ristiluuhun saakka. Pallean kalvorakenteet kiinnittyvät vatsa-, kylki-, selkä- ja lantionpohjalihaksiin sekä lonkankoukistajiin.

Sisäänhengityksellä pallea supistuu, uloshengittäessä laajenee samalla hieroen sisäelimiä, lonkankoukistajia ja alaselän nikamia. Sen läpi kulkee mm. alaonttolaskimo ja vagus eli kiertäjähermo.

Pelkällä rauhallisella hengityksellä vaikutamme siis moneen elimistön toimintaan:

– selkänikamat saavat liikettä,

– lonkankoukistajat rentoutuvat,

– ruoansulatus paranee sekä hierovan liikkeen että vagushermon aktivoinnin kautta.

Joogan vaikutus palleaan

Vagushermo on pisin aivohermomme joka kiertää mm. kasvot, sisäelimet ja suoliston välittäen viestiä keholle että kaikki on hyvin, voit rentoutua ja rauhoittua. Jos hengitys jää pinnalliseksi tätä kaikkea ei pääse tapahtumaan. Sen sijaan käytämme kaulan alueen apuhengityslihaksia jotka on tarkoitettu vain lyhyeen käyttöön.

Pinnallisesta hengityksestä seuraa niskojen alueen jännityksiä mitkä voivat oireilla kivun lisäksi mm. käsien puutumisella. Myös monet alaselkävaivat voidaan välttää palleahengityksellä. Kehon ollessa ylivirittyneessä tilassa tai kivussa on hengitys aina myös pinnallista. Pinnallinen hengitys myös ylläpitää kehon stressireaktioita saaden helposti noidankehän syntymään.

Opettelemalla hermoston ja kehon rauhoittumista joogaharjoituksella, myös hengitys pääsee syvenemään luonnolliseksi ja pallea liikkumaan. Myös lonkankoukistajia avaavat joogaliikkeet rentouttavat palleaa – keho toimii molempiin suuntiin. Joogatunneilla liikkeitten ja asanoiden lisäksi harjoitellaan aina myös hengitystä. Ei pakottaen vaan niin että löydät oman luonnollisen hengityksesi ja sen tuomat lukemattomat edut.

Olkkarin jooga

Tunneille osallistuminen ei vaadi sinulta aikaisempaa kokemusta joogasta. Tunneille voit tulla juuri sellaisena kuin olet ja kannustan sinua aina kuuntelemaan itseäsi harjoituksen aikana. Mukaan tarvitset vain rennot vaatteet, joissa on mukava liikkua. sekä vesipullon. Yin jooga on kehoa viilentävä harjoitus, joten lämpimät vaatteet ja villasukat on hyvä olla mukana.

Voit ottaa halutessasi mukaan oman jooga maton, mutta saat maton käyttöösi myös Olkkarilta. Riittää siis, että saavut vain paikalle. Olkkarin löydät Tampereen kivijalasta, osoitteesta Pyhäjärvenkatu 10.

Voit varata paikkasi verkkokaupasta jonne pääset tästä.

Hengittelemisiin! ✨

Joogan vaikutus palleaan