Tatskastudio kotona. Ammattimaista vai harrastelijameininkiä.
Pohdiskelin taannoin yhden ystäväni kanssa eroja kotistudioiden ja erillisissä toimitiloissa toimivien tekijöiden välillä. Molemmat olimme sitä mieltä, että liian usein yksityisstudio liitetään huonoon jälkeen tai harrastelijameininkiin.
On ihan turhaa miettiä, että työn jälki on rinnastettavissa tekopaikkaan. Kun perusasiat ovat kunnossa ja ammattitaito kohdillaan ei tekopaikalla ole merkitystä. Tämä näkyy hyvin jo esimerkiksi messuilla. Siellä puitteet tekemiselle ovat kovinkin vaihtelevat ja silti hyvät tekijät tekevät mahtavaa jälkeä.
Studiota valitessa
Tatuoinnin ottajan tulisi kiinnittää huomiota kuvaa ottaessaan paikan siisteyteen. Tasot pitää olla silmämääräisestikin puhtaat. Tämän lisäksi neulojen, tippien yms. tulee olla pakattuna steriileihin pakkauksiin. Musteiden tuotesisällöstä pitää olla tietoa saatavilla helposti.
Tekijän tulee olla valmis kertomaan hygieniaprosessistaan ja toiminnasta pitää olla ilmoitettu paikkakunnan terveysviranomaiselle. Kun nämä asiat ovat kunnossa tekee terveysviranomainen tarkastuksen paikkaan viiden vuoden välein.
Yksityisstudioissa tilatkin tulisi olla asiakkaille mietityt. Asiakkaille tulisi olla wc ja vesipiste. Tilat pitäisi olla viihtyisät sen lisäksi että ne ovat käytännölliset ja steriilit. On aivan eri asia asioida kodin yhteyteen tehdyissä toimitiloissa, kun jonkun keittiön nurkassa. Tällaisissa keittiö ja autotalli tatskaamisessa on lähtökohdat jo sellaisessa mallissa, että asiakkaan tulisi kääntyä kannoillaan ympäri.
Miksi sitten tatskastudio kotona?
Itse olen päätynyt tähän ratkaisuun työnkuvani monimuotoisuuden vuoksi. Välillä maalaushommien haukatessa aikaa, saattaa välissä olla viikkokin etten tee yhtään tatuointia. Säästyn siis turhilta vuokrakuluilta. Myös työmatkani on enemmän kuin ihanteellinen.
Olen saanut paljon palautetta asiakkailtani siitä, että luokseni tullessa on tunne kuin tulisi kotiinsa. Studiossa ei pyöri muita asiakkaita tai tekijöitä. Aika on pyhitetty vain tuolle kyseiselle asiakkaalle ja tuosta välillä kivuliaastakin toimenpiteestä tehdään niin mukava kokemus kuin mahdollista. Erityisesti esim. paniikkihäiriöstä kärsivät ihmiset ovat korostaneet tämän ratkaisun rentouttavaa tunnelmaa.
Tällainen tila antaa myös tekijälle mahdollisuuden oikeasti tutustua asiakkaaseen. Kun ympärillä ei ole häiriötekijöitä, keskustelunaiheet rönsyävät usein syviinkin uomiin. Kun yhteys tekijän ja asiakkaan välillä syntyy, on taiteen luominen vieläkin henkilökohtaisempaa.
Huonoja puolia tällaisessa työpaikan sijoittelussa on työ- ja vapaa-ajan sekoittuminen entisestään. Kun työmatka on lyhyt, on liian helppoa käydä “äkkiä” puuhailemassa ja vaikka valmistelemassa jo seuraavan päivän töitä.
Studiolle vain sovitusti
Toinen epäselvyyttä aiheuttava asia on se, että välillä asiakkaat eivät muista että kyseessä on myös koti. Tämän vuoksi heillä on myöskin pääsy vain asiakkaille tarkoitettuihin tiloihin. On myöskin hyvä muistaa, että kotona työskentelevät ovat paikalla työntekoa varten aina sovitusti. Ei ole siis henkilökohtaista, että “hengailemaan ilmestyminen” ei saa odotettua vastaanottoa.
Voin sanoa, että olen löytänyt parhaiten itselleni toimivan ratkaisun, enkä muuttaisi sitä ainakaan tällä hetkellä mistään hinnasta. Toivonkin, että saan toivottaa teidät tervetulleeksi vielä useidenkin vuosien päästä samaan osoitteeseen.
Muistatko kirjoitukseni siitä miksi tatuoija ei lähetä minulle luonnosta? Siihen pääset tästä.