Kuolleiden päivän sokerikallo, mikä se oikeastaan on? Teksti sisältää mainoslinkin, joka on merkitty * merkillä. Sen klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja.

Sokerikalloihin törmää Suomessa halloween koristeiden lisäksi vaatteissa, koruissa, koriste-esineissä yms. Alkunsa se on kuitenkin saanut Meksikon kuolleiden päivästä, jossa niitä käytetään vuosittain haudoilla ja alttareilla kunnioittamaan vainajien muistoa.

Sokerikallo on siis paljon muutakin kuin söpö kuvio tai koriste-esine. Alunperin erilaisilla kalloilla on nimittäin ollut ihan toinen merkitys kun tekijänsä lempiväri, tai se millaisia koristeita kaapista on sattunut löytymään.

Sokerikallon historia ulottuu asteekkien valtakuntaan ja jo tällöin tehtiin alttareita kunnioittamaan kuolleiden muistoa. Toki tuolloin alttarilla käytettiin oikeita ihmisen pääkalloja ja luurankoja. Kun espanjalaiset tutkimusmatkailijat löysivät asteekkien valtakunnan, he eivät poistaneet tätä perinnettä vaan alkoivat tekemään kalloja sokerimassasta. Espanjasta tämä perinne on sittemmin levinnyt muualle maailmaan.

Sokerikallo muistuttaa aina muodoltaan ihmisen pääkalloa. Nimensä se on saanut siitä, että alun perin se on valmistettu sokerista. Nykyään niitä tehdään kuitenkin myös pähkinöistä, suklaasta yms. Perinteisesti sokerimassa tehdään sekoittamalla sokeria, kuumaa vettä ja sitruunaa, jollain tuloksena syntyy muovailtava massa. Tämän massan voi rinnastaa työstettävyydeltään karamelliin.

kuolleiden-paivan-sokerikallo

Sokerikallon merkitys

Kuolleiden päivänä on tarkoitus juhlistaa kuolleita esi-isiä ja juhlia elämän kiertokulkua. Silloin poisnukkuneille tarjotaan erilaisia lahjoja, kuten sokerikalloja ja perheet kokoontuvat yhteen juhlimaan, syömään ja kertomaan tarinoita.

Taianomaisen tästä juhlasta tekee elävien ja kuolleiden maailmojen rajan hämärtyminen. Kuolleiden päivänä uskotaankin, että edesmenneiden henget vaeltavat keskuudessamme. Jokaisesta kallosta pyritään myös tekemään yksilöllinen ja usein niiden otsaan kirjoitetaan vielä kyseisen vainajan nimi. Näin jokainen edesmennyt rakas tulee muistetuksi erikseen.

Yhtä paljon kuin nämä kallot edustavat kuolemaa, edustavat ne myös elämää. On tyypillistä, että juhliin pukeudutaan hienosti ja paikat koristellaan upeasti. Ihmiset jopa maskeeraavat itsensä näiden pääkallojen näköisiksi.

Sokerikallo tuokin kaivattua suloisuutta kuolemaan ja auttaa eläviä muistamaan kuolleita läheisiään. Kuoleman ei tarvitse olla katkeraa eikä pelottavaa, vaan se voi olla myös suloista kuin sokeri. Kallot edustavatkin juhlaa, eivätkä surua. Niiden päällimmäinen tarkoitus on juhlistaa sitä, että joku ajattelee edesmennyttä.

Kallot ovat merkki kunnioituksesta kuolleiden päivän juhlan aikana, mutta myös elävät saattavat antaa näitä kalloja toisilleen lahjaksi. Silloin ne ovat merkki siitä, että toinen on sinulle tärkeä.

Mistä sokerikallon ulkomuoto kertoo?

Sokerikallon koolla on myös merkitystä. Pienikokoinen kallo saattaa edustaa lapsena kuollutta ihmistä ja isommat puolestaan symboloivat aikuisia ja vanhuksia. Perheet koristelevat kallot myös näyttämään vainajilta ja tämän takia niillä saattaa olla esim. valtava hymy tai erikoiset hiukset.

Myös sokerikalloissa käytettävät värit merkitsevät eri asioita. Näistä esimerkkeinä:

  • Punainen – veri
  • Oranssi – aurinko
  • Keltainen – symboloi kuolemaa Meksikossa
  • Violetti – tuska
  • Pinkki – toivo
  • Valkoinen – puhtaus
  • Musta – kuolleiden maa

Viimeisimpänä sokerikallojen ilotteluna mieleeni tulee Pixar animaatioelokuva Coco. Se on tarina kuolleiden päivän juhlimisesta ja elokuva pursuaa erilaisia sokerikalloja. Se kertoo lapsellekin ymmärrettävällä tavalla mistä kuolleiden päivässä on kyse.

Kävin katsomassa tämän elokuvan itse elokuvissa tytärpuoleni kanssa ja se ostettiin meille heti DVD:nä. Lapsi onkin katsonut sen miljoonaan kertaan sen jälkeen kavereidensa kanssa ja sen ääressä on vietetty myös koko perheen leffailtaa. Voinkin lämpimästi suositella sitä kaikille! Klikkaa alla olevaa kuvaa ja kirjoita Coco hakukenttään niin löydät elokuvan lisäksi vaikka mitä!

kuolleiden-paiva
*

Kaupallisuus on kuitenkin syönyt sokerikalloista merkitystä ja massatuotetut kallot muistuttavat lähes aina toisiaan. Myös värien merkitykseen ei ole useinkaan perehdytty. Aidoimmat kallot löydätkin meksikolaiselta taiteilijalta tai muuten asialle vihkiytyneeltä tekijältä.

Sokerikallojen syvin tarkoitus saattaa siis olla kuolemanpelon poistaminen. Ne myös muistuttavat meitä siitä, että usein asiat joita pelkäämme eivät ole loppujen lopuksi niin pelottavia. Kuolema on kuitenkin väistämätöntä ja tämän tiedon pohjalta elämän juhlimisen pitäisi olla myös osa jokaisen arkea kansallisuudesta riippumatta.

Haastan siis sinut tänä pyhäinpäivänä viemään kynttilän rakkaimpiesi haudoille. Sytytä myös kynttilä kotona, kaiva esiin vanhoja valokuvia ja kerro heistä tarinoita. Kukapa ei haluaisi elää rakkaimpiensa mielessä ikuisesti.

pyhainpaiva

”Osa tässä postauksessa olevista linkeistä on affiliatelinkkejä, joiden kautta saan pienen komission, mikäli päädyt ostamaan tuotteen. Komissiolla ylläpidän tätä blogia. Kiitos avustasi. 
Linkin klikkaaminen ei kuitenkaan aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivulla ja miettiä ostopäätöstäsi niin pitkään kuin haluat.

Muita blogitekstejäni pääset lukemaan aikajärjestyksessä tästä.

Kuolleiden päivän sokerikallo