Kypärän kynäruiskumaalaus antaa mahdollisuuden tehdä kypärästä niin katseenkääntäjän kuin paljon ajatuksia herättävän. Keräsin tähän kirjoitukseen pääpointit siitä, mitä kypärän kynäruiskumaalauksessa tulee ottaa huomioon.
Ennen maalauksen aloittamista on tärkeää käydä kypärä tarkasti läpi. Onko se vanha vai uusi? Onko siinä kolhuja? Miten visiiri ja muut kypärässä olevat kilkkeet irtoavat? Puratko moottoripyöräkypärässä myös reunan tiivisteen vai pitääkö se jättää kiinni? Lisää kypärän maalauksesta voi lukea tästä.
Suunnittele ensimmäiseksi miten aiot kypärän suojata. Miten teippaat kypärän niin, että pehmusteet eivät sotkeudu maalisumusta? Entä lätkämaskin kinkkiset reiät? Erilaisia kypäriä on miljoonia ja näitä joutuu pohtimaan jokaisen kohdalla erikseen. Tähän kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta, vaikka mieli haluaisikin olla jo tekemässä itse maalausta.
Kypärämaalauksen vaatimukset
Niin tässäkin, kuin kaikessa maalauksessa tärkeintä on hyvät pohjat. Keskity siihen, millä kypärä on entuudestaan pinnoitettu ja pohdi mitä vaatimuksia se asettaa. Ruiskuta tartunta ennen värimassaa. Maalista riippuen välilakkaus saattaa myös tulla kyseeseen. Sen jälkeen mattaa kypärä ennen seuraavien kerrosten tekemistä.
Sitten kynäruisku käteen, vaikka tuntuikin varmaan jo, että siihen ei päästä koskaan.
Jos olet aloittelija ja haluat tehdä virtaviivaisen maalauksen on ensimmäinen työvaihe teippaaminen. Jos käden vakaus epäilyttää, kannattaa maalattavat alueet teipata ja suojata maskikalvolla. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin taas raapia päätä, nimittäin mikä on kypärän pohjaväri ja mitä olet siihen maalamassa? Kynäruiskumaalattua aluetta kun ei voi päälle teipata ilman välilakkausta.
Esimerkiksi tässä kypärässä maalaisin ensimmäiseksi pohjalle hopeisen flaken. Tämän jälkeen suojaisin teipillä ne alueet mitkä jäävät hopeaksi ja sen jälkeen maalaisin punaiset alueet punaiseksi ja siniset siniseksi.
Samaa pohdintaa joutuu tekemään tämän kypärän kanssa, mutta vielä astetta pidemmälle. Nyt nimittäin sekaan sotketaanflakepohjan lisäksi koko komeuden sävyttäminen candylla. Voit varmasti kuvitella kuinka paljon harmittaisi jos tuo kapea pohjalla olevan hopeisen flaken paljastava teippi olisi ollut jostain kohdasta huonosti kiinni ja maali olisi päässyt “vuotamaan” kuvioon.
Sitten kun ruisku alkaa pysymään kädessä voi kuvaan sekoittaa myös vapaankäden realistista kuvaa. Maskien ja teippien jättämät karkeat reunat tekevät kuvasta helposti kötöstellyn näköisen ja siksi niitä kannattaa käyttää ainoastaan niille sopivissa kohdissa. Maskin ja teipit jättävät myös jälkeensä korkoeroja, jolloin lopullisia lakkakerroksia tarvitaan välihiontoineen useampia tasaisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
Lakkaa valitessa kannattaa pitää mielessä mitä maaleja on tähän saakka käyttänyt. Mieti kovetteet kohdilleen ja panosta laatuun. Kovalakka ei ole aina se toimivin ja kannattaakin ottaa huomioon tuleeko kypärä esille hyllyyn vai maalivahdin päähän jääkiekkokaukaloon.
Tuntuuko ylivoimaiselta?
Ei hätää, autan mielelläni. Mm. kynäruiskumaalauskursseja on tarjolla tulevissa työpajoissa ja alla olevaa banneria klikkaamalla saat niistä tiedon suoraan sähköpostiisi, eikä sinun tarvitse kytätä somekanaviani. Olet myös aitiopaikalla varaamassa paikkasi noilta kursseilta, sillä ryhmäkoot eivät ole suuria. Lisätietoa voit lukea myös tästä.
Kypärän kynäruiskumaalauksessa parasta on se, että siinä on vain taivas rajana. Tyylejä on miljoonia ja eri värien yhdistelmät luovat haastetta kokeneemmallekin. Rohkeasti vain kokeilemaan ja askarruttavissa asioissa voit ottaa minuun yhteyttä.
Minulla on kokemusta korkealaatuisesta teollisuusmaalauksesta tähän saakka. Kypärämaalaus on minulle kuitenkin täysin uusi ala. Hyvä vinkki, että maalaus tehdään yksittäisissä vaiheissa, joista syntyy lopuksi kokonaisuus. Kiitos inspiraatiosta, jonka avulla keksin varmasti kivan aiheen ja kuvion.
Ihanaa jos onnistuin inspiroimaan. Kivaa kevään odotusta!